Ny Tirsdag 23.10

   

  BARE EN EFTERÅRSDAG 23-10-2012 338
  I dag er jo egentlig bare en efterårsdag som så mange andre – men når man ser nærmere efter er det som med mennesker – alle, selv de mest diskrete, grå og undselige, har et eller andet specielt ved sig, der gør dem særegne, spændende og som giver dem deres egen karakter – og denne her, sandsynligvis grå og triste efterårsdag, er ved nærmere eftersyn faktisk meget speciel:

  For det første er det Sørens Dag – og Søren hed muligvis Severin og var biskop i Køln omkring år 380 – men der er altså også en historie der går ud på, at Søren var søn af en bonde fra Ry, og at man i middelalderen byggede en kirke til hans ære – og det var da sådan set en del at gøre ud af en bondesøn fra Ry, og man kan da godt komme til at tænke på, hvad Søren mon har udrettet.

  For det andet er der i dag hele 69 dage tilbage af år 2012, og dermed kun lige godt 60 dage til Jul – og det vil sige at man godt så småt kan begynde at varme op til noget julestress, og at man egentlig godt ved, at det ville være fornuftigt at begynde at planlægge julegaver – men det gør man ikke alligevel – man gør som man plejer og venter til panikken begynder at røre på sig i dagene umiddelbart op til højtiden – og det hører vist også med til juleglæden.

  Og så er der det, at kl. 9 i morges blev jorden 6016 år gammel – og, ja, det kom også bag på mig, men det viser sig at en engelsk ærkebiskop, James Usher hed han, regnede sig frem til denne forbløffende oplysning i 1650 – og at den daværende Engelske konge blev så imponeret over det, at han gjorde dagen til officiel festdag. – det kan vi så trække på smilebåndet af, men der er rent faktisk i dag både personer og grupper der er helt kolde over for tankerne om ”The Big Bang”, de aldersbestemmelser man får med kufstof-14 metoden, og også Darwins evolutionsteorier – og de tanker er så omkringsiggribende, at der er skoler (også her i landet) der lærer børnene en alternativ udviklingslære, og der er områder i USA, hvor de jo også har en del religiøse fundamentalister gående, som slet ikke anerkender den gængse udviklingslære.

  Og for nogle år siden fulgte vi vel alle med i Den Jugoslaviske Borgerkrig i en blanding af forbløffelse og rædsel – og det var meget nemt at tænke, at det var alt sammen dybt åndssvagt, og
  hvorfor kunne de ikke bare finde ud af det, ligesom vi andre kan det – men det har vi altså heller ikke altid kunnet, og i dag for 855 år siden sluttede vores udgave af Den Jugoslaviske Borgerkrig på Grathe Hede hvor Valdemar Den Store slog sin fætter Svend i ihjel og dermed afgjorde kampen om Danmark mellem Svend, Knud og Valdemar – men på det tidspunkt var alle landsbyer i Østjylland forladt, og den østlige del af Sjælland lå øde og gold hen. – så vi har egentlig bare været heldige med at vores udgave af den slags specialiserede modbydeligheder skete for så længe siden, at vi har glemt det.

  Og i dag for 164 år siden var vi endda kommet så langt at den Grundlovgivende Rigsforsamling kunne holde sit første møde – og det er nu da heller ikke helt ligegyldigt.
  Og i dag for 66 år siden trådte FN´s Generalforsamling sammen for førte gang – og det er bestemt heller ikke ligegyldigt, og for 58 år siden anerkendtes, også på denne dag, Vesttyskland som en suveræn stat, - og i dag for 56 år siden gjorde Ungarn oprør mod et russisk og kommunistisk diktatur – og det blev grimt og blodigt og mislykkedes – men så – og også på denne dag, og for blot 23 år siden oprettede det Ungarske parlament Republikken Ungarn som “fri, demokratisk og uafhængig - legal stat”.

  Så det er med grå undselige dage som med grå undselige mennesker - man skal altid se nærmere efter, for der skal nok være noget specielt ved dem. HVL

  © 2018 Arkitekt Hans Lund - Præsteløkke 1 - 6630 Rødding - Tlf.: 74 84 15 64 - Mobil: +45 20 22 10 73 - Mail: arkilund@gmail.com - CVR: 12 35 74 86

  Please publish modules in offcanvas position.