Ny Tirsdag 20.11

   

  LANDEMÆRKER I TILVÆRELSEN 20-11-2012 342
  Ind i mellem, når vi færdes rundt i vor fortravlede og måske endda stressede hverdag, kan der være ting, der fanger vort øje og måske får noget til at røre på sig i hukommelsen, og det fører måske til at vi lige standser op og kigger og måske endda tænker på noget, der skete en gang. - Og det er garanteret sundt sådan lige en gang imellem at blive bremset i hele tiden at være på vej i fuld fart et eller andet sted hen, og lige få lejlighed til at mindes noget og tænke over noget – og måske få nutiden sat lidt i perspektiv ved hjælp af fortiden.
  Det kan være de mest forskelligartede ting eller landemærker, der forårsager en sådan opbremsning og eftertanke midt i stresseriet – og der kan være personlige minder, der fremkaldes af et eller andet, der kan være grupper, der har fælles oplevelser som huskes – og nogen landemærker kan minde flere generationer i en familie om fælles oplevelser der er gået igen i og for hver generation.

  - Som f.eks. byens kirker hvor der er blevet holdt barnedåb, konfirmationer, bryllupper, begravelser, og for masser af mennesker er det sådan, at selvom de ikke ligefrem overrender stederne, så kan de frembringe minder og måske eftertanke omkring tilværelsens store øjeblikke bare ved deres tilstedeværelse derhenne i byens ”kulturelle hjørne” ude mod vest – og skal derfor bare være der.

  - Og kommer man ind i Rødding fra øst (for GPS-generationen: det er når man kommer fra Jels eller Skodborg og dermed derudefra hvor rundkørslen er) så møder man Rødding skole, og den har jo forandret og udvidet sig gennem årene, men dele af den har altså ligget der meget, meget længe, og der er Rødding familier hvor 4 generationer kan falde i staver ved minderne om årene på skolen og lugten i klasseværelserne, som det oplevedes af dem i hver deres årti.

  - Og umiddelbart kan jeg da selv ikke rigtig komme over, at når jeg kommer ind i byen vest fra (for GPS-erne: det er når man har været i Ribe og kommer hjem til Rødding igen) så blev vi i gamle dage i december måned modtaget af en ca. 5 m høj julemand, der stod op af facaden på det, der dengang hed Klockmann Sko. Nu er det ikke længere Klockmann Sko, der hører til på stedet, og julemanden er også væk – men jeg kan stadigvæk se ham for mig, når jeg kommer den vej i juletiden, og huske børnenes begejstring - og jeg spekulerer sommetider på hvor han blev af.

  - Og Hotellet og vel ikke mindst dets festsal kan nok frembringe romantiske minder hos enkeltpersoner og, har man da lov til at håb, par – og stierne i Sommerlyst kan måske eller forhåbentlig nogenlunde det samme, og der skal nok være personer, der lige skal ind i skoven og finde et træ med et par indridsede bogstaver og rode i minderne fra en sommernat, engang – og deroppe i Sommerlyst har vi da også Rasselbækken, ”hvor vi leged` som små”.

  Men – den ting, eller genstand eller det fænomen i Rødding som vi alle – hvis vi har været eller har haft børn indenfor de sidste ca. 40 år – har et forhold til, og som vi kan blive ganske sentimentale omkring når vi får øje på den igen – det er egentlig bare en ganske u-kulturel og yderst kommerciel ting som vi finder i en af byens dagligvareforretninger – og alle ved nok hvad der er tale om, når jeg siger, at det er ”GIRAFFEN”. Den har nu i op mod 40 år gynget med byens børn, og jeg husker selv dengang en lille fyr, der kun kunne sige ”Iraf” skulle løftes op på den – og flåes af den igen lidt senere – og den generations egne børn står nu og hopper og skal ”op på raffen” og protesterer også vildt når de skal ned igen – så efter min mening er den skrammede, slidte og gyngende dyrefigur i føromtalte og her ikke nævnte dagligvareforretning et af vore væsentligste landemærker i vor fælles tilværelse her i byen, og bør- når den dag kommer hvor den ikke længere kan repareres - fredes og opbevares sikkert et sted, hvor kommende slægter også kan se den og høre om den, og om dengang mor/far og/eller mormor/farfar var små. HVL

  © 2018 Arkitekt Hans Lund - Præsteløkke 1 - 6630 Rødding - Tlf.: 74 84 15 64 - Mobil: +45 20 22 10 73 - Mail: arkilund@gmail.com - CVR: 12 35 74 86

  Please publish modules in offcanvas position.