Ny Tirsdag 19.06

STORE WEBER DAG

På lørdag er det Sct. Hans Aften, og mon ikke det er den dag i året, hvor der er flest griller tændt i Danmark – og der er vel at mærke ikke tale om gamle jerngitre lagt på tilfældige marksten hen over gløder – næ, det er smarte griller, helst kuglegriller, og af sidste ny tilsnit, så man kan være bekendt at have dem ude på terrassen, hvor naboerne måske kan se den.

Nogen af dem har dog nået størrelser, så man vel nærmeste må tale om et mobilt køkken, og så er de måske endda til gas – og lige de modeller bringer mig altså frem til spørgsmålet: hvor mange gange om året bliver de egentlig brugt? – og var det så helt ærligt ikke lettere at blive inde i køkkenet? – men det er nok fordi jeg har misopfattet noget.

Og det er heller ikke bare en flok slappe røde pølser der ligger og ulmer på grillen – der hentes gode bøffer af enhver art og marineret i de mest finurlige ting, og forskellige kokke, tykke, skaldede, slanke eller "grønne" har skrevet bøger om grillmad i antal, så man kan finde metervis af dem i forretninger rundt omkring – det er blevet det helt store, og jeg forstår at man nu også kan udarte med at grille grøntsager på grillen.......

Men nu på lørdag vil grillerne nok blive fundet frem utrolig mange steder, og så kan man ofte se et specielt adfærdsmønster i familierne – Det er nemlig ham, der står for maden, og det indebærer at

i løbet af eftermiddagen bliver grillen fundet frem, og det viser sig så, at da sidste grillfest sluttede ud på de små timer efter adskillige bag-in-boxe rødvin, da var der ingen, der gad eller tænkte på at tømme grillen, og da slet ikke på at gøre noget rent.

Og så hænger han jo på den og må tømme gammel aske og halvforbrændte kul ud i traileren og så er der det med grillristen – og det er både trælst og ulækkert, ikke mindst når man nu allerede har taget det pæne tøj på af hensyn til de gæster, der skal dukke op senere.

Grillstarteren, kullene og optændingsblokkene bliver så fundet frem, der bliver hældt kul i starteren og det støver lidt og pynter heller ikke på det pæne tøj – men lidt efter er der gang i starteren og det hele står og småryger, og så viser det sig at det blæser lidt, og så er det jo helt uforsvarligt at efterlade noget, der minder om åben ild, uovervåget, Så han lunter ind og fortæller stolt, at nu kører det hele, og forstår ikke rigtig hvorfor hun ser fortravlet ud midt i en masse grøntsager og måske også er lidt skarp i stemmen, så han henter stille en øl og går ud på terrassen for at overvåge sin åbne ild.

En rum tid efter har kullene opnået lige den rette farve og temperatur og bliver så hældt ud i grillen hvilket fører til at et par gløder brænder et par småhuller i det pæne tøj – og så er problemet med den uovervågede åbne ild faktisk endnu større, så han lister igen ind igennem køkkenet hvor stressniveauet nu er steget og henter stille en enkelt øl mere, til mens han både sidder brandvagt og holder øje med at grillen når frem til den rette brugstemperatur.

Så kommer gæsterne, og han er i vældigt humør og lugter af både øl og røg og har en sodplet på næsen – og små huller i det pæne tøj - og hun har været forbi et spejl og bedyrer at de 3 salater og to dressinger og de hjemmebagte flutes "ikke er noget at snakke om". Og kødet kommer på grillristen og han fører sig frem med grillforklæde og –handsker og fornemt grilludstyr og får et par marinadepletter på tøjet – og alle spiser og drikker og hygger sig vældigt, og da det nu er Sct.Hans så er der også et bål, og når det er sunket sammen i gnister og gløder, og "vi vil fred her til lands" har fortonet sig i sommeraftenen, så er også alle genvordigheder glemt igen. Go´ Sct. Hans Aften

HVL